На 4 юни в Ябланица шестото издание на областния фолклорен фестивал „Тройче“

Дата на публикуване: 26.05.2022 14:15

Шестото издание на фолклорния фестивал „Тройче“, който преминава под патронажа на областния управител, ще се проведе на 4 юни. Ще участват 19 колектива. След Троян (2016), Тетевен (2017), Угърчин (2018), Луковит (2019) и Ловеч (2021) тази година проявата ще е в гр. Ябланица. Домакин е Община Ябланица, а организатор Народно читалище „Наука – 1901 г.“.

Фестивалът има конкурсен характер, участниците са разпределени в три възрастови групи: деца от 6 до 11 г., деца от 12 до 18 г. и любители над 18 г., те ще изпълнят по два танца. Фолклорният празник започва в 9.30 ч. в Спортната зала в Ябланица. Най-добрите ще бъдат определени от жури, председателствано от проф. д-р Даниела Дженева, директор на фолклорен ансамбъл „Тракия“, зам.-ректор на АМТИИ „Асен Диамандиев“ – Пловдив, и членове д-р Благовеста Калчева, дългогодишен артист балетист в ансамбъл „Тракия“ и преподавател в Академията, и Димитър Христов, диригент на оркестъра по народна музика при БНР.

Ще се надпреварват състави от Угърчин, Тетевен, Ябланица, Троян, Ловеч, с. Баховица, с. Лисец, с. Орешак, с. Български извор, с. Дерманци, с. Рибарица. Голямата награда на фестивала за най-добро представяне ще връчи областният управител Виктор Стойчев, който и ще открие фестивала. Награди ще бъдат присъдени и от името на домакина и на организатора на културното събитие.

Мисията на областния фолклорен фестивал „Тройче“ е да даде възможност за изява на талантите от любителското фолклорно танцово изкуство във всички възрастови групи, организирани към читалища, училища, културни центрове и институции, сдружения на територията на област Ловеч. Целта е да се стимулират хореографите да творят и създават нови произведения, ръководителите да обновяват разнообразието в репертоара, а танцьорите да покажат майсторство на изпълненията и вярна интерпретация.

Всяка година различен град от област Ловеч е домакин на събитието.

 

На снимката: Участници в миналогодишното издание на фестивала

ГалерияПотърсете в сайта