Новини
14.04.2011
Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов откри реновираните с държавни средства отчо отделение и ТЕЛК в Ловеч

    Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, който днес бе в МБАЛ – Ловеч, народният представителр д-р Анатолий Йорданов и областният управител Николай Нанков откриха днес реновираните с държавни средства отделение по офталмология и ТЕЛК. 1,7 млн. лв е получила болницата за капиталови разходи, като освен тези две, пред завършване са още отделението по патоанатомия и съдебна медицина, инфекциозно отделение, АГ-отделението и ОАРИЛ. С други 540 000 лв от тези средства е закупена и апаратура. 300 000 лв от капиталовите разходи са използвани за изграждане на нова отоплителна система.
    След като преряза лентата на очно отделение, министър Константинов разгледа болницата, разговаря с пациенти и лекари. Преди работната среща с директори на болници и кметове от Ловешка област в библиотеката на лечебното заведение, министърът и областният управител Николай Нанков откриха новите помещения на ТЕЛК.
    Джипитата в 177 труднодостъпни и малки региони ще имат възможност да дежурят срещу допълнителното заплащане от НЗОК при по-леки условия. Това предвиждат промени в Наредба 40 на МЗ, които министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов обяви пред журналисти. Те се правят, за да се осигури достъп до медицинска помощ на хората в по-малките и отдалечени райони на страната. Допълнителното заплащане от 11 стотинки на пациент за осигуряването на непрекъснат достъп до медицински грижи беше въведен от МЗ в началото на тази година. По последни данни 61% от джипитата, които са сключили договор с НЗОК осигуряват дежурствата за пациентите си. Те обаче се намират предимно в по-големите населени места. По-малко е покритието с дежурни кабинети в по-малките общини. Там на места често има само по един лекар и няма как той да се групира с други колеги. Затова промените на МЗ ще улеснят условията за дежурства в 177 труднодостъпни общини.
    За да лекуват след работно време и поне по 6 часа в почивните дни, джипитата от тези региони ще имат възможност да получават по 11 стотинки на пациент от НЗОК без да регистрират групови практики. Те ще имат право на допълнителното финансиране и ако си направят график на дежурства с техни колеги от други индивидуални практики. В тези случаи лекарите ще трябва да представят месечен график в РЗОК до 20 число на предходния месец. С промените се запазват възможностите за дежурене по телефона за тези отдалечени места, както и за сключване на договор с друго лечебно заведение. То обаче не трябва да се намира на повече от 20 км. от практиката на общопрактикуващия лекар, обясни министърът.
    Ловешката болница в момента изготвя проект за инвестиционни намерения за капиталови разходи за 2012 г. Предвижда се саниране на сградата съгласно предписанията за мерки за енергийна ефективност и изграждане на операционен блок с цел подобряване обслужването на пациентите и дейността на болницатапкато цяло.

 
Областна администрация Ловеч
Областна администрация Ловеч
информационна кампания
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска
 
По пътя на Ботевата чета 2019