Новини
03.03.2018
ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

Уважаеми жители и гости на област Ловеч,
драги сънародници, свързали живота си с нашия край,


Много са датите в календара ни, които носят послание за обединение. Много са поводите, които ни дава историческата памет, да бъдем заредени повече от всеки друг ден с признателност към онези смели герои, извоювали свободата ни като народ и държава.
Един е Трети март обаче, един е този ден, сложил край на петвековен гнет, ден на възкресение на българската държавност, на цял народ, живял 500 години без своя политическа и духовна свобода, без надежда и вяра, подложен на унижение и унищожение.
Преди 140 години Ловеч и ловчанци, и цялото население на нашия край, хората от Троян и Тетевен, от Угърчин и Ябланица, от Луковит, Летница, от Априлци извървяват своя път към свободата, тръгнал от хайдушките пътеки в нашия Балкан, станал дом на нелегалните комитети и дори столица на Апостола, сигурно убежище за всички наши революционери, голгота за новоселските мъченици, за всичките знайни и незнайни герои, загинали в освободителната война за името и свободата на България. За да се превърне тя днес в място за мечти и бъдеще!
Ние, потомците на онези, живели в тежките, мракобесни времена, сме длъжни да почитаме паметта на всеки, оставил костите си в нашата земя, да помним и предаваме историята на наследниците си, да работим обединени не за това нашият край да остане само гробница на славното ни минало, а тук, в Ловешко, на нашата земя, напоена с кръвта на освободителите, да растат градове на просперитета и благополучието. Засега трудно се справяме!
Нека днес, на Трети март, 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор, донесъл ни свободата на победните си щикове, положим ние, ловчанци и жителите на всички общини от нашата област, своята клетва да бъдем достойни и признателни, да дадем своя принос в превръщането на държавата ни в обединителен център между Изтока и Запада, между Азия и Европа, и тук на кръстопътя, където сложно, но и съдбовно се преплитат интересите на великите сили, винаги участвали и участващи в нашия живот, да съградим и оставим на децата си модерна, силна, европейска държава!
140 години след онзи Трети март, когато започва историята на свободна България, сме длъжни да бъдем упорити в отстояването на идеали с воля и стремеж за единение. Защото съединението прави силата!

Вечна да е славата на всички знайни и незнайни жени и мъже, воювали за свободата на Родината ни и останали завинаги в земята на нашия край!


ДЪЛБОК ПОКЛОН!

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!


Георги ТЕРЗИЙСКИ

Областен управител
на област Ловеч

 
Областна администрация Ловеч се присъединява към инициативата на ТИСПОЛ за провеждането на операция EDWARD
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска